När du ska sälja en bostad är det mycket som ska göras innan huset kan läggas ut till försäljning. Innan det är dags för fotograferingen är det bra att göra en värdering och genomföra eventuella renoveringsåtgärder. Olika åtgärder kan vara värdehöjande. Vilka åtgärder du kan göra kan mäklaren som värderar huset tipsa om.

Om du går runt och funderar på att sälja din bostad kan du börja med en värdering. Genom att värdera huset får du en bra prisindikation på vad du skulle kunna få för din bostad vid försäljning. Men det är viktigt att värderingen görs av en mäklare som har god kunskap och erfarenhet. Annars finns det en risk för att värderingen blir felaktig.

Gör en värdering kostnadsfritt

Det är möjligt att värdera en bostad kostnadsfritt antingen fysiskt eller digitalt. När en värdering görs kollar mäklaren igenom hela bostaden, skicket på huset och vilken planlösningen huset har. Hur lång tid värderingen tar beror på hur stort ditt hus är och hur många frågor som du ställer. När du gör en kostnadsfri värdering är du inte skyldig att sedan lägga ut huset till försäljning. Det kan vara bra att ha vetskap om.

Renovera innan fotograferingen

En stor fördel med att göra en bostadsvärdering är att du kan få bra tips på vad du kan göra för åtgärder på ditt hus för att höja värdet ytterligare. Åtgärder som du gör är ingen garanti till att husets värde ökar men det kan absolut vara värt att testa. När du gör stora renoveringar för att höja värdet är det en avvägningsfråga huruvida det är värt att göra renoveringsåtgärderna eller inte. Att total renovera ett badrum eller ett kök är sällan en lönsam affär. Om du ska lägga ut huset till försäljning ska du tänka på att göra diverse renoveringsåtgärder på huset innan du väljer att fotografera det.

Renoveringars som kan vara värdehöjande:

• Byta lister och golv.
• Måla om inomhus.
• Reparera eventuella skador.
• Förbättra planlösningen.

Bostadsfotografering är en konst

Det är en konst att fotografera en bostad. Vilka fotografier som finns med i bostadsannonsen kan vara avgörande för hur många som kommer på visningen och vem som kommer. Det kan göra en stor skillnad för försäljningen att ha bra fotografier. En bra fotograf vet hur ett hem ska lyftas fram på allra bästa sätt. Innan fotograferingen äger rum kan det vara värt att styla hemmet. Det finns proffs på att styla hem inför fotografering och visningar. Det kan vara en bra investering att låta någon styla hemmet. Det är viktigt vad som står framme i hemmet och inte. Om du stylar hemmet på ett bra sätt kommer bostad vara i toppklass inför fotograferingen.

Bilderna ska vara säljande

Det är möjligt att få en bostad att se på olika sätt. Det beror på hur fotografen arbetar med kameran, objektivet och hur bilderna efterredigeras. Det är en bra idé att ha en dialog med fotografen om hur huset ska framställas på bild. Det är dock viktigt att bilderna är säljande och får människor att komma på visningen. För att få riktigt bra bilder är det värt att lägga pengar på en fotograf.