Under pandemin var det många som behövde anordna begravningar där endast ett fåtal personer kunde närvara. För att minska risken för smittspridning infördes restriktioner för begravningar. Det gjorde att allt fler valde att anordna begravningar digitalt via live-streaming. Här hittar du många bra tips på hur du kan ordna en vacker digitala begravning eller minnesstund.

Bröllop, dop, studentmottagningar, födelsedagsfiranden och även begravningar kan arrangeras digitalt. Med dagens teknik är det möjligt att skapa en vacker ceremoni online. För att få till rätt känsla är det extra viktigt att välja bra utrustning och prioritera det viktigaste.

Lägg fokus på det som är viktigt

Vid en digital begravning är det viktigt att fokusera på detaljerna som gör ceremonin vacker och högtidlig. Satsa gärna på modern och högkvalitativ kamerautrustning och bra mikrofoner för att säkerställa att ceremonin live-streams med bra bild och ljud. Även internetuppkopplingen där ceremonin hålls måste vara bra. Testa gärna uppkopplingen tillsammans med utrustningen för att säkerställa att allting fungerar bra.

Den tekniska utrustningen är avgörande för en lyckad digital begravning. Utrustningen kostar ofta en del och därför kan det vara en god idé att hålla kostnaderna nere på andra delar. Det kan exempelvis välja bland billiga urnor istället för en dyr kista. Hos ABS Lilla Begravningsbyrån hittar du ett brett sortiment av billiga urnor som passar bra till alla sorters begravningar, framför allt om du vill hålla nere kostnaderna.

Andra sätt att minska kostnaderna är att förbereda en spellista som spelas digitalt istället för att ha live musik under ceremonin. Eftersom begravningen sker online behöver du inte heller arrangera en minnesstund eller fika efter ceremonin.

Gör begravningen personlig

Under coronapandemin var det alltfler som tvingades anordna digitala begravningar, men nu är den typen av begravning här för att stanna. Livestreamade begravningar är numera standard i England, men även i Sverige börjar allt fler välja det digitala alternativet. Nyckeln till en lyckad digital begravning är att fokusera på det som är viktigt för familjen och den bortgångnes särskilda önskemål om det finns sådana. Är det något särskilt som symboliserar den bortgångne? Det finns många sätt att göra en begravning personlig, exempelvis genom följande:

  • Musik – Är det någon sorts musik som den bortgångne gillade särskilt? Hade hen några önskemål om musiken? Musik är ett mycket effektivt sätt att skapa en vacker och respektfull atmosfär även online.
  • Dikt – Det finns massor med vackra dikter som symboliserar kärlek, död, respekt, hopp , mod och annat som hör livet till. Välj en dikt som du tycker passar. Det är viktigt att personen som läser dikten under begravningen har en bra mikrofon så att ljudet hörs bra. Personen bör med fördel testa att läsa dikten i mikrofonen en gång innan begravningen.
  • Video – Videoklipp är ofta viktiga för minnen. Kanske har ni en video som ni vill visa på begravningen som ett sista farväl? Det är inget måste, men det är ett sätt att göra den digitala begravningen mer personlig.

Begravningar är en sorglig, men även vacker stund. Hos Svenska Kyrkan finns det mycket information om hur en begravning går till.