Vad är en DSLR-kamera?

DSLR är en term som har blivit synonym med digitalkameror, men det är bara en typ av digitalkamera. Låt oss dyka ner i ämnet mer.

Varför DSLR kamera är bra?

DSLR är mångsidiga i sin förmåga att paras ihop med många objektiv och tillbehör, har bra batteritid och ger dig en högre fotograferingshastighet med bättre autofokusering. Det är några av de anledningar som gör att fotografer älskar dem. En annan stor fördel är just mångsidigheten. I princip alla DSLR-kameror har utbytbara objektiv, vilket medför att du kan utöka ditt brännviddsområde och uppgradera till objektiv av bättre kvalitet i takt med att du utvecklas som fotograf. Å andra sidan är DSLR-kameror också större och tyngre än enklare kameratyper. Detta eftersom det krävs mer utrymme för både spegelmekanismen och sökarprismat. 

Hur fungerar en DSLR kamera?

När du trycker på utlösarknappen på en DSLR-kamera fälls spegeln upp och slutaren öppnas.  Ljuset som kommer in genom objektivet träffar sedan sensorn, varpå bilden skapas. När sensorn har exponerats för ljus stängs slutaren medans spegeln återgår till ursprungsläget, så att du återigen kan se motivet genom sökaren. Om du har valt en slutartid på mindre än en sekund, sker detta så snabbt att du inte hinner uppfatta att sökaren blir svart.