Ska du arbeta som frilansande fotograf måste du kunna fakturera dina kunder. Men detta innebär inte att du måste ha ett eget företag och allt det pappersarbete som det för med sig. Det finns professionella lösningar som innebär att du kan fakturera för ditt arbete som fotograf trots att du inte har ett eget företag.

Många som är intresserade och passionerade av fotografi går och drömmer om att någon gång kunna försörja sig som fotograf, så kanske även du. Att idag få anställning som fotograf är i det närmaste en utopi. Den stora majoriteten av fotografer arbetar idag som frilansare, vilket innebär att de fakturerar sina kunder för utfört arbete. Detta gäller oavsett om kunderna är privatpersoner eller företag.

Fakturera utan eget företag

Ett hinder för vissa att förverkliga sin dröm att arbeta som fotograf är att de inte har ett eget företag och därför inte har möjlighet att fakturera sina kunder. Detta är olyckligt då det idag är fullt möjligt att fakturera utan företag, även för frilansande fotografer. Tyvärr är det inte många fotografer som är medvetna om att denna lösning finns. Men den finns och det är något som flera fotografer borde nyttja för att kunna förverkliga sin dröm att bli frilansfotograf.

Fördelar med att vara frilansande fotograf

Som frilansande fotograf är det oftast passionen för fotografering som är drivkraften. Att vara frilansare är ofta en tuff uppgift men innebär samtidigt en konstnärlig frihet som sällan är möjlig att få som anställd. Under förutsättning att du drar in tillräckligt med pengar på dina fotografier har du som frilansande fotograf total konstnärlig frihet. Du bestämmer själv vad du vill fotografera och även när och var det ska ske.

Minimera administrationen som frilansare

Att arbeta som frilansare är en krävande uppgift och det största problemet är oftast att finna kunder. Marknadsföring tar därför upp en stor del av arbetstiden, utan kunder är verksamheten förr eller senare dömd att gå under. Något som du bör spendera så lite tid som du bara kan på är administrativt arbete. En bra början för att minska administrationen är att inte starta ett eget företag utan istället använda sig av tjänster som gör det möjligt att fakturera utan att ha det. Försök även att lägga ut övrigt administrativt arbete på någon annan så att du kan fokusera på att ta bra fotografier.